Waarom zou je als ondernemer een accountant inschakelen?

Ondernemen is lastig, er komen namelijk heel veel zaken bij kijken. Één van deze zaken is administratie, dit is heel belangrijk omdat ondernemers verplicht zijn om een btw-aangifte te doen. Ook is het voor een ondernemer gewoon heel prettig om veel inzicht in de huidige financiële positie te hebben. Door een overzicht te maken van alle de kosten en de omzet weten de ondernemers precies waar ze winst maken of waar de meeste kosten aan vast zitten. Kleine ondernemers kiezen vaak om deze boekhouding in eigen handen te nemen, vaak wegens een financiële overweging. Toch zijn er meerdere redenen waarom veel ondernemers een accountant inhuren.

Gebrek aan tijd

Ondernemers zijn vaak heel druk bezig en hebben geen tijd om de boekhouding bij te houden. Velen maken lange dagen en vaak zijn ze in het weekend ook nog bezig. Het komt vaak voor dat de partner of ander familielid de boekhouding doet. Toch huren veel ondernemers een accountant hiervoor in.

Groei van het bedrijf

Misschien wel de belangrijkste en meest voorkomende reden. Des te meer het bedrijf groeit des te drukker je het ook hebt. Ook als bedrijven op het punt komen dat ze medewerkers gaan inhuren is het makkelijker als een accountant alles bijhoudt. Op een gegeven moment zijn bedrijven zelfs controleplichtig, dit wil zeggen dat de jaarrekening dan gecontroleerd gaat worden door een openbaar accountant. Deze grens wordt bereikt als het bedrijf meer dan 50 werknemers heeft, een netto-omzet van meer dan 12 miljoen draait of een balanstotaal van 6 miljoen. Op dat moment heeft de ingehuurde accountant ook de bevoegdheid om een verklaring over de betrouwbaarheid van de boekhouding af te geven, wat weer nodig is op het moment dat de bank een accountantsverklaring eist.

Moeilijkheidsgraad van de boekhouding

Dit verschilt per bedrijf. Vaak hangt de complexiteit van de administratie af van een aantal zaken waaronder de grootte van de voorraad, het bijhouden van de voorraad, of het bedrijf producten of diensten aan het buitenland levert en het aantal verstuurde facturen. Ondernemers die wekelijks 5 facturen sturen hebben er minder werk aan heeft dan ondernemers die wekelijks 75 facturen sturen.

Waar huur je ze voor in?

Ondernemers kunnen accountants inhuren om de gehele boekhouding uit te voeren, dit hoeft echter niet. Veel ondernemers schakelen ze juist in voor advies, financieel inzicht en controle van aangifte. Welke taken je zelf blijft uitvoeren en waar je de accountant voor inhuurt is helemaal zelf in te delen.