Je bedrijf verkopen? Hier moet je op letten!

Wil je je bedrijf gaan verkopen? Dat is een hele belangrijke stap in je carrière, dus het is belangrijk om hiervoor een goed motief te hebben. Misschien heb je wel de wens om te stoppen met werken, of heb je veel behoefte aan een andere uitdaging. Als je er zeker van bent dat je je onderneming daadwerkelijk wil verkopen, zijn er een heleboel dingen waar je op moet letten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bepalen van de waarde van je bedrijf, het verkoopklaar maken van het bedrijf en het zoeken van potentiële kopers. Er zijn een heleboel dingen waar je aan moet denken en op moet letten bij de verkoop van je onderneming. In deze blog geven we je een aantal handige tips.

Gespecialiseerde advocaten

Als je je bedrijf wil verkopen, is het ontzettend belangrijk om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Je wil namelijk niet dat er iets mis gaat bij de verkoop, of dat je de intentieverklaring onjuist opstelt. Als je zelf een foutje maakt in de intentieverklaring, kan dit grote gevolgen hebben voor de verkoop van je bedrijf, omdat een advocaat dan later in het proces weinig meer kan doen. Daarom is het verstandig om gedurende het hele verkoopproces een goede overname advocaat in de hand te nemen. Als je op zoek bent naar een goede advocaat ondernemingsrecht die gespecialiseerd is in overnames, kun je terecht bij SWDV Advocaten.

Informeer de werknemers op tijd

Ook het informeren van de werknemers is een belangrijk punt om niet te vergeten. Informeer de werknemers altijd op het juiste moment. Als je de werknemers vroeg in het proces informeert zal dit aan de ene kant leiden tot transparantie maar aan de andere kant kan het zorgen voor veel onrust in het bedrijf. Maar als je lang wacht met het informeren van de werknemers, bestaat de kans dat ze er op een andere manier achter komen. Daarom is het goed om de juiste balans te vinden en de werknemers op het juiste moment op de hoogte te brengen van de verkoop.

Bedrijf verkoopklaar maken

Daarnaast is het erg belangrijk om je bedrijf verkoopklaar te maken. Dit houdt in dat je je bedrijf aantrekkelijk maakt voor potentiële kopers. Hierdoor zul je makkelijker een goede partij vinden om je bedrijf over te nemen en bovendien zal je bedrijf meer geld opbrengen. Per onderdeel van je bedrijf beschrijf je welke veranderingen er moeten worden doorgevoerd. Zo kun je bijvoorbeeld op het gebied van financiën je rentabiliteit en solvabiliteit verbeteren en op het gebied van management en organisatie kun je ervoor zorgen dat de structuur van je bedrijf en je administratie netjes op orde zijn. Zo kan een koper je bedrijf zonder moeite overnemen. Ook kun je bijvoorbeeld aanpassingen doen op het gebied van sales en technologie.