Hoe duurzaam is kunststof nu eigenlijk?

Plastic of kunststof wordt soms ten onrechte afgedaan als niet-duurzaam. De duurzaamheid van kunststof hangt af van de levensduur van het product. Plastic tassen of plastic flesjes water worden vaak maar één keer gebruikt en mag je dus als niet-duurzaam beschouwen, terwijl bij kunststof producten met een lange levensduur het tegenovergestelde de waarheid is. Daarbij moeten we ook rekening houden met de wijze van productie, het soort kunststof en recyclen. Lees verder en ontdek wanneer kunststof producten tot duurzaam of niet-duurzaam gerekend mogen worden.

De levensduur van een product

Het is heel simpel. Producten met een lange levensduur zijn duurzamer dan producten met een korte levensduur. Je maakt een verschil wanneer je veelgebruikte items zoals plastic tassen, plastic bakjes bij de afhaalchinees en plastic flesjes water links laat liggen. In plaats hiervan neem je een herbruikbare tas mee naar de supermarkt, breng je je eigen bakjes naar de chinees en koop je een bidon om deze te vullen met water. Ook al zijn de bakjes of bidons gemaakt van plastic de levensduur zal veel langer zijn dan de plastic tassen en bakjes die je bij de supermarkt of plaatselijk chinees mee krijgt.

De wijze van productie

Hoe je het ook wend of keert we hebben producten nodig om te leven. Ondanks dat fabrikanten hard hun best doen, kunnen we vervuiling aan het milieu (nog) niet voorkomen. Wel kunnen ze proberen om de kwaliteit van de producten dusdanig te verbeteren dat deze een langere levensduur hebben. De wijze waarop de producten geproduceerd worden speelt ook een rol, denk aan de uitlaatgassen van fabrieken en de keuze voor grondstoffen. Fabrikanten die duurzaam willen produceren zullen moeten nagaan waar de grondstoffen vandaan komen en hoe deze bewerkt worden. Tot slot speelt transport ook een rol. Hoe minder vaak grondstoffen of het eindproduct vervoert worden, hoe minder schade er aan het milieu wordt aangebracht.

Recyclen van producten

Eveneens speelt de recycling van kunststof een grote rol. Het recyclen van kunststof kan op verschillende manieren aangepakt worden. BIj de klassieke manier wordt er minder rekening gehouden met verschillende kunststof componenten, wat ten koste gaat van duurzaamheid. Door te sorteren op kunststof specificatie verbetert de duurzaamheid en kunnen er producten van hogere kwaliteit geproduceerd worden (= een langere levensduur). Lees hier meer over recyclen en de duurzaamheid van kunststof spuitgieten.