Sta je op het punt om je huis te gaan verbouwen? Let dan ook eens op de duurzaamheid.
Duurzaam bouwen en verbouwen
Duurzaam bouwen en verbouwen betekent dat je rekening houdt met het milieu en energieverbruik. Een belangrijk thema, waarbij geldt dat alle kleine beetjes helpen. Letten op duurzaamheid is goed voor het milieu, nu en later, maar ook goed voor je portemonnee. Door te letten op duurzaamheid kun je zeker op de wat langere termijn veel geld besparen.
Bij duurzaam (ver)bouwen zijn er verschillende zaken die je aan kunt pakken. Het beste is natuurlijk om ze allemaal mee te nemen, maar zelfs als je kiest voor een aantal punten ben je al behoorlijk duurzaam bezig.
Waar kun je op letten?
Duurzaam wonen doe je door je huis zo min mogelijk energie te verbruiken. Dat kun je bereiken door te kiezen voor goede isolatie. Veel warmte binnen een woning gaat verloren door de muren, het dak, de ramen en zelfs de vloer. Deze goed isoleren zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken, en zo minder energie gebruikt. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee. Isolatie is dus absoluut stap 1 als je duurzamer wil gaan leven.
Daarnaast is het handig om de energie die je gebruikt duurzaam op te wekken. Dat kun je zelf doen, door zonnepanelen te installeren, of een zonneboiler of warmtepomp. Heb je daar geen mogelijkheden voor dan kun je natuurlijk ook duurzame energie afnemen bij je energieleverancier.
Een ander belangrijk punt is het materiaalgebruik binnen je woning. Het is aan te raden om te kiezen voor materialen die lang meegaan, tijdens hun levensduur geen schade geven aan het milieu, en na afloop weer gerecycled kunnen worden. EPDM is daar een goed voorbeeld van.
EPDM dakbedekking
EPDM dakbedekking is een duurzaam materiaal voor platte daken. In tegenstelling tot het traditionele bitumen is deze folie bijna onverwoestbaar, en niet vatbaar voor de gevolgen van bijvoorbeeld de straling van de zon. Daardoor gaat EPDM veel langer mee, langer dan 50 jaar zelfs. Ook is een groot voordeel dat deze folie nadat deze van het dak is verwijderd weer gerecycled kan worden tot nieuwe grondstof.
Ook op andere plekken in je huis kun je kiezen voor duurzame bouwmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan natuursteen, herwonnen hout (hout dat al eerder is gebruikt) of ander gerecycled materiaal. Deze natuurlijke of hergebruikte materialen doen een minder grote aanslag op het milieu dan materialen die enkel en alleen voor jou vervaardigd worden, en na gebruik niet te recyclen vallen.