Reduceer de bedrijfsrisico’s

Reduceer de bedrijfsrisico’s

In welke branche je ook werkt, het is altijd goed om voldoende aandacht te besteden aan een veilige werkomgeving. De Arbo-wet heeft zelfs een aantal wetten en regels op dit gebied. Ga daarnaast maar eens na of er in jouw bedrijfspand voldoende brandblussers aanwezig zijn, of je beschikt over een calamiteitenplan en of de verbanddoos op jullie afdeling voldoende is bijgevuld. Daarnaast is het mogelijk (in sommige gevallen zelfs verplicht!) om een aantal cursussen te volgen op het gebied van veiligheid. En dat is absoluut de moeite waard. Want zeg nou zelf, jij wilt toch ook dat iedereen zich altijd veilig voelt op de werkplek?

Veiligheid op de bouwplaats

Welke maatregelen je moet nemen op het gebied van veiligheid is verschillende per werkomgeving. In een kantoor is de kans op ongevallen kleineren dan bijvoorbeeld op de werkplaats. Om inzicht te krijgen in de gevaren op de werkplaats en te focussen op veilig werken, zijn er diverse VCA-opleidingen beschikbaar. Hier leer je niet alleen gevaren herkennen en voorkomen, hoe je moet handelen in het geval van calamiteiten, maar ook milieuvriendelijk werken. Ook de Arbowet wordt tijdens deze cursus behandeld. VCA-opleidingen zijn beschikbaar voor zowel werknemers als leidinggevenden.

Bedrijfshulpverlening

Een veilige werkomgeving is een absolute must. En dat vindt de Arbo-wet ook. Daarom is het per bedrijf verplicht om een paar werknemers te hebben die in het bezit zijn van een BHV-certificaat (dit hangt af van de grootte van het bedrijf). Deze afkorting staat voor BedrijfsHulpVerlening en is meer een soort algemene cursus. Hier wordt bijvoorbeeld behandeld hoe je moet reanimeren, wonden moet verbinden en wat je moet doen in het geval van brand. Houd er rekening mee dat dit certificaat twee jaar geldig is. Daarna moet er een opfriscursus gevolgd worden.

Blijf zelf ook alert

Naast de genoemde cursussen, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om elke werkplek zo veilig mogelijk te maken. Werk je in een kantoor? Check dan minstens twee keer per jaar of de bekabeling van de computers in orde is. Zorg daarnaast dat de juiste brandblussers aanwezig zijn in het pand. Controleer daarnaast regelmatig of de verbanddoos voldoende is aangevuld. Online kan je uitgebreide lijsten vinden met de verplichte inhoud voor deze verbanddozen.